• ARME DE VANATOARE
  • ARME SPORT
  • ARME AUTORITATI
  • POLIGON DE TRAGERI

  • PRESA
  • 2010

  • PARERILE CLIENTILOR
  • DESCARCARI
  • LISTA PRETURI

  • Menu2
    • HOME
    • GRUP
    • FILOZOFIE
    • CONTACT
    • COMERCIANTI
    • NOTA SITE
    • HARTA SITE

PRESA

STEYR-MANNLICHER ÎNSOŢEŞTE VÂNĂTORUL ADEVĂRAT ORIUNDE!

O dovadă o constituie şi faptul că renumitul producător de arme de vânătoare a fost principalul partener de imagine al primei ediţii a concursului de gătit sosul vânătoresc la ceaun, în aer liber, "VÂNĂTOARE LA CEAUN", Beclean/ Figa/ 25 iunie 2010.

O colaborare care ne onorează şi pe care o dorim continuată!

Sorin GÂRJAN, (Organizatorul concursului şi Preşedintele juriului).


Gândurile "condamnatului la organizare"

Pe sub geană de pădure,...

...într-o îmbufnată zi a sfârşitului de "Pândar". Iunie, lună a fâneţelor 'nalte şi grase încă neatinse de gura hulpavă a coasei, şi, tocmai de aceea timp al pelegrinărilor vânătoreşti pe la marginea lor spre dobândirea podoabelor vânătoreşti ale ţapilor, nu s-ar putea numi mai potrivit decât "Pândar" în orice calendar simbolic al nostru, al vânătorilor. Într-o astfel de zi s-au strâns mulţime de vânători în marginea pădurii de gorun de la Figa, nu la pânda înrourată şi atentă a dimineţii, ci, la bucuroasă revedere şi meşteşugit gătit la ceaun.Care cu ce a avut mai bun! Mai toţi cu inima vioaie şi suflet dornic de vieţuire în sărbătoare,...mulţi atinşi de fiorul noutăţii, şi, probabil, de gândul iscoditor al competiţiei,...puţini, gazdele care au pus la cale totul şi aveau să arunce în balanţa amintirii binele ori răul organizării, bucuroşi dar trudiţi, cu ochii împăienjeniţi şi trupul stors de efortul împlinirii poruncilor interioare ale datoriei. Faţă de tine însuţi (pretenţia de a face bine ceea ce faci!) şi faţă de ceilalţi (încercarea de a nu dezamăgi aşteptările ortacilor într-ale pasiunii nobile şi comune, de a-i putea convinge pe toţi competitorii că nimeni nu pierde câtă vreme imaginea vânătorului adevărat are de câştigat!). Cu toţii însă, îndrăznind cu mândrie să arate celorlalţi cine sunt şi cât de frumoasă (şi bogată!) cultură vânătorească i-a ales şi trimis pe ei, solii curăţeniei sufletului vânătorii, să se înfăţişeze judecăţii publice, în numele ei. Şi au făcut-o cu unanim succes. După ce au luat drumul Becleanului dinspre cele patru zări, de la Constanţa, Bucureşti, ori Odorheiul Secuiesc,...de la Cluj ori de la Vatra-Dornei, ca să nu mai vorbesc de "mersul" potecilor vânătorilor bistriţeni

(veniţi deopotrivă de la câmpia fardată cu molcome dealuri la munţii ce au făcut fala Bistriţei-Năsăud), au făcut cu toţii dovada prieteniei şi au luat cu brio examenul omeniei, unul tot mai ignorat în rânduiala nerânduită a unei vieţi egoiste şi lacome cum este -din păcate!- viaţa multora dintre noi astăzi. Aşadar, plecaţi spre Beclean, unii încă din puterea nopţii, alţii de la ceasul scăpătatului de ziuă, vânătorii-bucătari au adus cu ei nu doar ceaunul în care aveau să pună la foc molcom carnea de căprior visând la împlinirea aromelor şi gustului cele cuceritoare, ci, pentru aceasta, reţeta numai de ei ştiută, una menită să împletească ecoul sufletului lor curat cu frunzele ori fructele sălbăticiei dătătoare de iz aparte, astfel încât, sosul vânătoresc din carne de căprior să sucească minţile ielelor vânătorii ori să înnebunească de plăcere doritorii de degustare. Ceea ce s-a şi întâmplat: Parcul balnear de la Figa, frumos pus de voinţă cerească şi mână omenească în groapa cu sărătură şi nămol vindecător de oase, sub privirile galeşe ale pădurilor din Higea şi de la Agriş, la doar o goană distanţă de intrarea-n Beclean şi învolburarea văratică a Someşului Mare, a fost pentru o zi o frântură din raiul (atât de prigonit în ultima vreme!) vânătorii şi al vânătorilor adevăraţi. E datoria mea să mulţumesc pentru asta tuturor vânătorilor participanţi şi să-mi scot o dată în plus pălăria de vânător în faţa prietenilor-vânători care s-au dovedit şi excelenţi făcători de bucate vânătoreşti. Prin urmare, LE MULŢUMESC şi ÎI FELICIT în numele meu personal, dar şi al membrilor Filialei de vânătoare şi Pescuit Sportiv Beclean, pe componenţii următoarelor echipe:

AVPS"Târnava Mare"ODORHEIUL-SECUIESC Jud. Harghita (Căpitan de echipă, Karoly ILYES); XAMUS Cluj – Grupa Baciu- jud. Cluj (Căpitan de echipă, Alin POP); BCB (Bistriţa-Constanţa-Bucureşti) (Căpitan de echipă, Cornel GIURGEA); Grupa TEŞNA - Clubul de Vânătoare VATRA-DORNEI, jud.Suceava (Căpitan de echipă, Cristi FLOREA); AV Ardealul- LECHINŢA, jud. Bistriţa-Năsăud (Căpitan de echipă, Traian RUS); bAJVPS Bistriţa-Năsăud (Căpitan de echipă, Bogdan NEAG); OV TRANSILVANIA Năsăud. Jud. Bistriţa.Năsăud (Căpitan de echipă, Gică ACU); Grupa FIGA, FVPS Beclean jud. Bistriţa-Năsăud (Căpitan de echipă, Iulian POP); CĂPRIORUL Bistriţa, FVPS Bistriţa- Grupa Sâniacob, jud. Bistriţa-Năsăud (Căpitan de echipă, Emil ŞANDOR); Grupa NEGRILEŞTI, FVPS Beclean jud. Bistriţa-Năsăud (Căpitan de echipă, Ciprian BANIAI); Filiala BISTRIŢA, FVPS Bistriţa, jud. Bistriţa-Năsăud (Căpitan de echipă, Nicu SIGMIREAN); Grupa BEUDIU, FVPS Beclean- Grupa BOZIEŞ – jud. Bistriţa-Năsăud (Căpitan de echipă, Sorin TINTELECAN); Grupa LECHINŢA FVPS Beclean- Grupa BOZIEŞ – jud. Bistriţa-Năsăud (Căpitan de echipă, Veluţ MUREŞAN).

Din biroul sufocat de cărţi, cu gândul la voi şi la acea "geană de pădure,...într-o îmbufnată zi de Pândar"...
Sorin GÎRJAN.


"Vânătoare la ceaun"


Sos vânătoresc din carne de căprior la ceaun - aceasta a fost proba la care s-au întrecut 13 echipe de vânători- bucătari din Harghita, Cluj, Suceava, Constanţa, Bucureşti şi Bistriţa-Năsăud, într-o primă ediţie a unui concurs gastronomic denumit "Vânătoarea la ceaun", eveniment ce a avut menirea să marcheze în mod inedit deschiderea oficială a Băilor Figa. Într-o competiţie extrem de strânsă, în care fiecare a gătit în stil propriu şi după reţete diferite acelaşi fel de mâncare, s-a remarcat Organizaţia de Vânătoare "Transilvania" Năsăud, a cărei echipă condusă de Gică Acu, prima în ierarhie, a fost distinsă cu trofeul "Polonicul plin ochi". Locul al doilea a fost ocupat de Asociaţia de Vânătoare "Ardealul" Lechinţa (căpitan Traian Rus), căreia i-a revenit "Polonicul plin- jumătate". "Polonicul cândva plin", adică trofeul pentru câştigătorul premiului al treilea, s-a dus către echipa mixtă BCB (Bistriţa - Constanţa - Bucureşti), condusă de Cornel Giurgea. Distincţia acordată unuia dintre membrii juriului i-a revenit lui Valer Negruşa (directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi), sub titulatura "Plonicul de pleu". Ceilalţi componenţi ai grupării care a decis departajările între concurenţi au fost: Sorin Gârjan (preşedinte), Emilian Horga, Gheorghe Ianoş şi Mathe Ştefan, iar sarcina nu a fost deloc uşoară, dacă remarcăm că între locul al treilea şi ultimul clasat s-au făcut diferenţieri la câte un punct. Oricum, cu asemenea delicatese, toate lumea s-a simţit bine şi a savurat din plin momentul, competitorii primind diplome şi câte o glajă cu vinars personalizată, cu certificat de calitate inscripţionat "Ţapul de criză", cartuşe şi alte obiecte de uz vânătoresc. Oapetele de onoare al festivităţii de premiere a fost vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, un cunoscut împătimit al vânătorii.
Tania BUDIŞAN.


Echipa B.C.B. (Bistrita - Constanta - Bucuresti) Click pentru a mari poza.